Història
Juan Mercant, fou criat a Valldemossa fins que a principi del segle XX per falta d’oportunitats la família va decidir anar a viure a Cala Rajada on començaren a pescar amb un llaüt.
El seu fill Joan Mercant, també va ser pescador. Aquest va començar a pescar la llagosta amb xarxes, i també amb la modalitat d’almodrava, que capturaven desde tonyines fins sirvioles. Una de les seves primeres barques, va ser el Sant Antoni. Posteriorment, i quan els seus tres fills ja treballaven a la mar, varen tenir un altre llaüt anomenat Els Tres Germans, fent referència als seus fills, Joan, Llucià i Mateu.
Als anys 50, la familia va comprar una barca de bou, anomenada El Monte Colmenar, que feia 17 metres d’eslora. Joan i Llucià, començaren a sortir al bou, mentre Mateu, es dedicava a vendre el peix capturat a Palma. Anys envant, es va construir, al 1975, la barca de bou més grossa que hi ha hagut mai a Cala Rajada, l’anoment Mirmer. Era una barca de fusta de 27 metres d’eslora. El seu primer patró, era el germà gran dels Mercant, Joan. A la vegada, el mitjà, Llucià, ja era patró de l’embarcació Monte Colmenar.
L’any 1981, la següent generació de Mercants començà anar a la mar. El fill petit de Mateu Mercant, Pedro Mercant, es va embarcar per primera vegada com a mariner al Monte Colmenar, mentre que els Joan (tio i nebot), “dobaven” les xàrxes.
Pocs anys després, al 1983, Pep Uceda, gendre de Llucià Mercant, es va embarcar amb el Monte Colmenar. Quan Pedro Mercant va acabar el servei militar el 1984, es va embarcar amb el Mirmer amb el seu tio Joan per fer de segon patró. L’any 1988, es donà de baixa el Monte Colmenar, i es construí l’embarcació, encara en actiu, Joven Mirmer, de 21m d’eslora.
Aquest mateix any, Pedro Mercant va acceptar l’oferta de ser patró de l’embarcació Cala Dent, la qual va patronetjar fins l’any 1993, quan Joan Mercant Sirer va decidir jubilar-se, i va passar a ocupar el seu lloc. Només va ser patró 4 anys, ja que per raons empresarials el Mirmer es va translladar al port de Palma, forçant a Pedro a cercar alternatives.
Davant aquesta nova situació, Pedro Mercant Terrassa i el seu germà Joan, van decidir comprar el llaüt anomenat Pep Domingo. Un any després, els germans van decidir separ els seus camins i van canviar l’embarcació Pep Domingo, per una altra anomenada Delfín, embarcació amb la què Pedro va pescar totsol durant tres anys.
Entrats al nou mil·leni, Pedro va decidir contruir una nova embarcació de fibra i l’anomenà PICASEU. Mentre es construïa, Pedro va acordar amb Joan Ramon Esteva Castro, pescar junts amb el nou Picaseu. Durant 10 anys, ells dos pescaren junts amb la nova embarcació. Durant aquest període, Martí Bisellach Alcón, de 16 anys d’edat, va començar a pescar amb ells.
L’any 2009, després de la mort de Mateu Mercant Sirer, Pedro Mercant Terrassa i Joan Mercant Terrassa, co-propietaris de l’embarcació Joven Mirmer, l’empresa va decidir comprar una nova embarcació d’arrossegament, el Nuevo Pep Domingo, de 21 metros d’eslora, de la qual Pedro Mercant Terrassa n’era el patró. Amb ell, hi pescaven també en Joan Ramon i en Martí. Així doncs, els dos germans, tenien dues embarcacions, una patronejada per Pedro Mercant, i l’altre per Pep Uceda.
El destí va dur a que els dos germans es quedassin una barca cada un, quedant-se Pedro amb el Nuevo Pep Domingo, però aquest ràpidament va decidir no sortir més a la mar, i cedí l’embarcació al seu cosí, Joan Mercant Miró.
Amb el pas dels anys, les coses han anat canvinat, fins arribar a l’any 2019, on Pedro Mercant va decidir invertir amb una altre embarcació, anomenada Es Virot, de la què Martí Bisellach n’és el patró. Per altra banda, es va dur a terme el canvi de nom de l’embarcació Nuevo Pep Domingo per Picaseu Segon, i Joan Ramon Esteva Castro en va passar a ser el patró fins a dia d’avui.